Hlídejte kvalitu vody i v zimních měsících:
Koi kapři dokáží odolat teplotám vody jen do 3,8 °C, proto je nutné již při stavbě jezírka počítat s vhodnou hloubkou. V našich podmínkách je minimální hloubka jezírka 1,5 metru. Tato hloubka, ideálně hlubší, zajístí spokojenou hibernaci a tedy i přežití koi kaprů. Ve 1,5 -2 metrech je teplota v průměru 4 °C.
V zimních měsících se také mění použití soli v zahradním jezírku. Složka chloridu soli ovlivňuje hustotu vody, a tím i její teplotu. Je tedy nutné snížit dávkování pod 0,1%.
Hodně se diskutuje o tepelné stratifikaci. Vlivem anomálie v závislosti hustoty vody na teplotě, kdy nejtěžší voda není těsně před bodem mrazu nahoře, ale ta o teplotě 4 stupně u dna.
Tato vlastnost vody umožňuje organismům přežít, i když je teplota okolí nádrže dlouhodobě pod bodem mrazu. Zároveň však vzniká přechodová vrstva - TERMOKLINA, která je doprovázena špatnou viditelností způsobenou nečistotami držícími se v hustší vodě. Zkráceně se v této vrstvě tvoří CO2 nebo sirovodík, a tím se zhorší kvalita vody.
Tomuto jevu zabráníme vložením malého čerpadla do dolní části jezírka tak, aby se termokline přerušila. Toto pravidlo platí u jezírek hlubokých 1,8 metru a hlubších.
Vzimních měsících se ryby dostávají do tak zvaného TORPORU, což je stav snížené aktivity nutný pro přežití v zimních měsících. Nestrácejí však své vnímání a ostražitost vůči okolním podnětům, Proto je důležité předcházet leknutím a jiným stresovým situacím, jako například sekání ledu. Ryba v zimě může mít ze stresu i smrt.
Nebezpečí pro koi kapry je i HYPOTERMIE. Ta nastane, když se voda dostane dlouhodobě pod 3,9 °C. Ryba začne ztrácet barvu, dezorientovaně plave a zrychleně hýbá žábrami. Další stadiem je HYPOXIE, kdy ryba již v těle nemá kyslík. Jediná pomoc je rybu přemístit do nádrže a pomalu zahřívat.
Přežívá domněnka, že v zimně ryby nemohou napadat žádné bakterie ani plísně, ale opak je pravdou. Přežívá parazit Costia - Ichtyobodo necator a patogení bakterie AEROMONAS A PSEUDOMONAS. Společně zapřičiňují vředové onemocnění, hnilobný a bakteriální rozpad ploutví. Prevencí je stabilní prostředí vody, tedy hodnoty Gh, Kh, Ph a podpora lactobacily v krmivu i ve vodě.
Nezapomínejte na své miláčky ani když je jezírko pod sněhem. Je třeba mít na paměti přítomnost řas v rybníce, které sice díky fotosyntéze produkují kyslík. Nicméně, pokud řasy v jezírku nemají dostatečný přístup ke světlu, například kvůli sněhové pokrývce, začnou odumírat a uvolňovat CO2. Ten vytvoří kyselé prostředí snižením Ph vody, což může vést k ACIDOZE u koi kaprů, velmi nebezpečné nemoci. Jednoduchá obrana je použití aerátoru / okyličovače.